Az ősz ízei - Kökényleves

Itt az ősz és az ilyenkor érő finomabbnál finomabb és értékes erdei gyümölcsök. Most a kék bogyós kökényt ragadtam ki és készítettem belőle finom gyümölcslevest. Sokan kissé óckodnak tőle fanyar íze miatt, de meg kell várni az első fagyot, ami megcsípi és utána, mint a többi ilyenkor érő finomság, ez is édes lesz.

 

Hozzávalók:

 

2 dupla maroknyi megmosott kökény, 1 alma, cukor, fél citrom, vanília ízű pudingpor, tejföl, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, pici vanília, csipet só és egy szál borsikafű.

 

Elkészítés:

 

Hámozzuk meg az almát és vágjuk apró kockákra, illetve a fél citrom levét facsarjuk a főzőlébe és tegyük oda főni az almával, pici sóval és a fűszerekkel: szegfűszeg, fahéj, cukor, csillagánizs, vanília. 

Mivel a kökény nagyon puha, elég, ha 5 perc múlva tesszük a vízbe. 

Készítsük el gyorsan a habarást, amihez a vanília ízű pudingport keverjük össze még kevés liszttel és tejföllel. Hogy ne kapja össze a forró lé, csomómentesen keverjük el a már előre kiszedett alaplével és ha már az alma is puha, akkor habarjuk be a levest.

Várjuk meg, amig elfő a habja és máris kész. Nem célszerű kavargatni, mert szétesik a kökény.

 

Forrón (télen) tálaljuk, tetejére nyomhatunk tejszínhabot is.

 

Jó étvágyat kíván a Természetesen jó Természetbarát Sportkör :)